https://www.educationnext.org/best-way-to-help-children-remember-things-not-memorable-experiences-excerpt

Den mest lästa artikeln i Education Next under 2019. Inledning av texten:

”När vi ser tillbaka på vår egen skolgång är våra starkaste minnen förmodligen en blandning av stora händelser – studieresor, lekar och idrottsdagar tillsammans med mer personliga händelser förknippade med starka känslor. Saker som hände som var riktigt roliga eller sorgliga eller som fick oss att bli upphetsat intresserade eller arga. Vi tenderar att inte att ha levande hågkomster, om än alls, av vad vi faktiskt lärde oss, substansen i matematik eller engelska eller designteknik. Vi kanske kommer ihåg roliga anekdoter från lektioner som gick fel, eller fortfarande gräms över tidigare orättvisor – ”men jag pratade inte” – eller har ett vagt intryck av att sitta i labbet, med flyktiga bitar av minnen från det här eller det där experimentet. Allt detta leder till att vi gör den helt rimliga hypotesen att om vi vill att elever ska komma ihåg vad vi undervisar dem, så måste vi göra våra lektioner mer som de spektakulära engångsspecialevenemangen, eller åtminstone involvera något speciellt, valt eftersom det är spännande och kanske ovanligt. Minnesvärda händelser bör med det här synsättet bilda mall för att skapa minnesvärda lektioner …”