https://primarycolour.home.blog/2019/06/30/mental-mathematics-fluency-and-the-importance-of-perspective/

Inledning:

”Föreställ dig det här: Du är en av två personer som startar i ett distanslopp med stora prispengar. Ni kommer båda till startlinjen och bedömer era chanser till fots på avståndet. (I det här föreställda scenariot är du en atletisk idrottare.) Ni får var och en cykel som ni kan välja att köra om ni vill. Tyvärr har varken du eller din konkurrent lärt er att cykla. Innan ni har tid att inse att hela er existens bara är en del av en bloggares uttänjda metafor, så går startpistolen och du står inför ett beslut – om du ska lära dig att cykla på cykeln eller lämna den och bara springa.

Vad ska du göra? Det rätta beslutet beror helt och hållet på ett avgörande faktum: det avstånd över vilket tävlan ska ske. Om banan är 200 meter lång är det självklart förnuftigaste beslutet att lämna cykeln och springa. Om inte, kommer din motståndare att korsa mållinjen och avgå med kontantpriset innan du ens lärt dig hur bromsarna fungerar. Men vad händer om tävlingen går över 500 miles? Då har du en betydligt mycket bättre chans om du spenderar några timmar – eller kanske en dag eller två – och lär dig hur man cyklar. Det kommer att sakta ner dig i början, men de slutliga vinsterna kommer att mer än kompensera för det. Längden på loppet är den avgörande faktorn. Missar du det, så är du mer benägen att ta ineffektiva beslut.

(Mer om vad? Läs det här uppföljningsinlägget!)