http://www.learningscientists.org/blog/2019/6/20-1

Inledning:

”En bild är värd tusen ord, säger de. Ibland använder vi bilder för att träna dubbel avkodning. Andra gånger använder vi bilder, skämt, roliga fakta, etc. för att ge en eftertraktad respit. Har du någonsin undrat över effekten på din publiks lärande?
Om du har hört talas om förförande detaljer, har du förmodligen det. Eller om du läst Youngs inlägg om att designa bättre PowerPoint-material, så har du förmodligen det.
Förförande detaljer kan vara text, bilder, ljud, gifs, memes, animeringar – allt som  tangerar innehållet, är intressant och irrelevant för lärandemålet (1) (2). ’Effekten av förförande detaljer’ hänför sig till fenomenet att elever lär sig sämre när inbjudande detaljer ingår än när de utesluts (3). Ingenting kan väl vara så enkelt, kan det?
Jo visst – så enkelt är det … ”