https://achemicalorthodoxy.wordpress.com/2019/05/15/whats-the-big-idea/

Inledning:

”År 2010 publicerade ASE Principles and Big Ideas of Science, produkten av en konferens med ett antal framstående figurer inom akademin för naturvetenskaplig utbildning och redigerad av Wynne Harlen (1). Annat än Millar och Abrahams artikel om effektiv praktisk arbete, tror jag att det förmodligen är den mest refererade artikeln inom brittisk naturvetenskaplig  utbildning. Jag kommer ihåg att jag läste den under min PGCE, och inte blev särskilt berörd av den. På den tiden var jag lite sur över att det bara fanns en av de stora idéerna (BIs) som strikt gällde kemi, och att utelämnandet av kollisionsteori eller bevarande av massan var ett misstag.

När nu tankar kring läroplan återuppstått har många människor skrivit om BI inom vetenskap som ett verktyg för att forma eller utforma naturvetenskapliga läroplaner. Och därmed har jag återkommit Harls BIs för att försöka fatta lite bättre och se om, och hur ska jag tänka på den mer ingående. När jag läste igenom dokumentet insåg jag att det inte handlade om de stora idéerna. Det handlade om filosofi, ideologi, pedagogik och läroplaner allt i ett, så min diskussion nedan handlar om alla dessa saker. Om du inte är särskilt intresserad av stora ideer om naturvetenskap i sig, läs ändå: det finns massor av saker där som du kanske tycker är intressanta …”

Detta är ett riktigt stort område. Riktigt stort. Det är ingen tvekan om att jag inte kommer att kunna göra det rättvisa här, men jag har gjort mitt bästa och, som alltid, ser jag fram emot debatten. Detta är verkligen en för läroplansnördar.