https://teachreal.wordpress.com/2019/05/05/there-must-be-better-songs-to-sing-than-this/

Inledning:

”Det måste finnas bättre låtar än den här …”
Rita’s Mum, ”Educating Rita” av Willy Russell

”Det här har alltid varit ett ögonblick i pjäsen som gör mig tårögd. Rita och hennes mamma, sitter på puben (den vanliga aktiviteten för den utökade gruppen av vänner och familj) och alla börjar sjunga. Rita ser sin mamma, sittande bland alla skrattande ansikten, med tårar fallande nerför kinderna. När hon frågar sin mamma vad som är fel, ger hon svaret ovan: ”det måste finnas bättre låtar än den här”.
Den här scenen kom jag att tänka på när jag läste den illustrativa ‘Boys Don’t Try?’ av Matt Pinkett och Mark Roberts. I kapitel två, som fokuserar på missgynnade elever, en knivig fråga oavsett kön, talar Matt om sina egna erfarenheter av universitetet. Han beskriver det som ”förmodligen den värsta tiden i mitt liv” och helt enkelt ”fruktansvärt”. [1] Vad han beskriver verkar vara om att både känna sig ostadig och dålig utrustad att gå med i ”Great Conversation” (som han tillskriver historieläraren och bloggaren Ben Newmark). Det här hade en betydande inverkan på hans mentala välbefinnande.
Tidigare talar han om hur önskan om hur höjda ambitioner och förväntningar blir till en motivation för en universitetsutbildning, men som för vissa kan innebära en fullständig ”nedmontering av identiteten”. [2] Det är den här ”sången” som Willy Russell så känslosamt skriver om i Rita, den kultur som Rita, Matt, jag kom ifrån”.