https://psycnet.apa.org/fulltext/2019-23388-001.html

”Abstrakt
Även om tidiga livserfarenheter av språk och föräldraskap är kritiska för barns utveckling är stora hemobservationsstudier av båda domänerna finns de knappast i den psykologiska litteraturen, förmodligen på grund av deras stora kostnader för deltagarna och forskarna. Här använde vi digitala ljudinspelare att obegränsat observera 107 barn i åldrarna 2,03 till 3,99 år (M = 2,77, SD = 0,55) och deras familjer över 3 dagar (M = 15.06 timmar per dag, SD = 1,87). Registreringsprogrammet beräknade det totala antalet ord som ett barn hörde under en dag. Dessutom transkriberade vi sex 5-minuters utdrag per familj (dvs 30 min totalt) för att extrahera uppskattningar av barns och deras föräldrars lexiska mångfald, positiv och kritisk föräldraskap, och barns internaliserande och externaliserande beteenden. Vi fann att hemspråket (dvs antal ord och lexikal mångfald) var positivt förknippad med barns kognitiva förmåga och lexikal mångfald men inte med deras beteenden. Dessutom observerade vi att input i hemmet varierade lika mycket mellan familjer som över dagar (intraklasskorrelation = .47). I jämförelse förutspådde föräldraskap barns beteendemässiga resultat men var inte relaterade till deras kognitiva eller lexiska förmåga. Sammantaget tyder våra resultat på att inlärningsspråk påverkar barnutveckling i kognition och språk, medan positiv och föräldraskap påverkar deras beteendeutveckling. Vidare visade vi att digitala ljudinspelningar är användbara verktyg för hemobservationsstudier som syftar till att urskilja de komplexa relationerna mellan tidiga livsmiljöer och barnutveckling”.