https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1474904118764938

Abstrakt
Under de senaste åren har finländsk grundutbildning ofta diskuterats i både akademiska och offentliga forum, vad gäller dess relativt höga lärandesultat och uppfattad effektivitet. Men det som ofta saknats i jämförelser mellan länder är en kritisk sociohistorisk analys av kontingent nationsspecifika händelser och funktioner samt en djupgående analys av finsk utbildningspolitik som ett ständigt förändrat dynamiskt system. Vi analyserar och rekonstruerar den diskursiva berättelsen om finländsk övergripande utbildning inom en sociohistorisk ram. Materialet består av intervjuer med etablissemanget inom finsk utbildning: politiker, ledande beslutsfattare och intressenter samt etablerade forskare (n = 9). Tre perioder definierades och rekonstruerades i analysen: 1)  Perioden innan allmän grundskola, 2) en stadig utveckling som kulminerade i 1990-talskrisen, och 3) PISA-resultaten, som i berättelsen ledde till internationell framgång och nationellt kaos . De viktiga förändringarna är relaterade till förändringar i publiken (game play). Två viktiga fynd kommer från dessa diskursiva berättande analyser: PISA: s roll som en vändpunkt för grundutbildningspolitiken i Finland och hur denna i sin tur tur ledde till en diskussion om grundskolan som en slags framgångshistoria.