https://medium.com/solomonkingsnorth/the-extraordinary-case-of-mr-yamazaki-18739ebb4980

Inledning:

”I juni förra året besökte jag en av de mest anmärkningsvärda skolorna jag någonsin har stött på. Inbäddat i en av Truros mest utsatta områden är en lugn revolution på gång i grundskolan. En väldigt tyst revolution. Trots 100% godkända i årets SATS-test i läsning, var den enda orsaken till att jag hade hört om Yamazaki att min vän i Japan, där jag undervisade i 2 år, skickade mig ett klipp från en lokal tidning i Kanazawa.
I artikeln beskrivs hur en liten, blygsam lärare från Kanazawa hade förvandlat en grundskola i Truro genom att importera sin speciella pedagogiska trolldryck, som han vill kalla ”Hitaisho” -metoden (löst översatt som ”asymmetrisk” eller ”övertung” vilket främst relaterar till det radikala tillvägagångssättet för år ett).
Nästa dag frågade jag min rektor om jag kunde göra ett besök – det jag fick se var fullständigt omvälvande …”

När man kommit till slutet på texten (och dragit djupt efter andan), ska man absolut läsa de två anslutande inläggen av Solomon Kingsnorth: Small is beautiful, del 1 och del 2