https://digest.bps.org.uk/2019/03/25/there-is-only-weak-evidence-that-mirror-neurons-underlie-human-empathy-new-review-and-meta-analysis/

Inledning:

Det var inte så länge sedan som spegelneuroner ansågs som en av de mest spännande upptäckterna i neurovetenskap (eller mest upphaussad, beroende på perspektiv). Först upptäckt i apor, aktiveras dessa hjärnceller när en individ utför en rörelse eller när de ser någon annan utföra den rörelsen. Den här automatiska neurala speglingen av andras handlingar tolkades av vissa vetenskapsmän som sätet för mänsklig empati. De här cellernas mest högprofilerade förkämpe, den amerikanska neurovetenskapliga forskaren Vilayanur Ramachandran, beskrev dem som ”neuronerna som formade civilisationen” och år 2000 gjorde han det (ö)kända uttalandet att de skulle göra för psykologi vad DNA gjorde för biologi.
Nästan 20 år efteråt, vilka bevis har vi att spegelneuroner utgör grunden för mänsklig empati? Enligt en ny meta-analys och systematisk översyn som släpptes som preprint på PsyArXiv är det korta svaret ”inte mycket”.