https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/0046760X.2019.1565422?needAccess=true

ABSTRAKT

Mellan 1946 och 1956 anordnade Psykologiska och Pedagogiska Institutet (SPPI) flera sommarkurser för att utbilda lärare i intelligenstestning. Syftet med kurserna var att göra dessa lärare till de första som skulle träffa och styra de yngsta eleverna i vanliga klasser eller i specialklasser. Detta dokument undersöker kursledarna och deltagarna i dessa kurser, liksom innehållet som lärdes ut. Det hävdas att dessa provkurser är exempel på en förändrad bedömningspraltik inom utbildning; från förtroende för lärares ”bedömningar” av elevernas färdigheter och förmågor till att externt standardisera ”mätningen” av dessa meriter. Det hävdas också att forskare och lärare var en del av en större förändring av policy för IQ-test. SPPI: s roll inom denna process var den för en ny och modern institution som betjänar samhället; att göra IQ-test och den stratifiering av barn som ofta följde av detta till allmängods.