http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.124.8616&rep=rep1&type=pdf

Inledning:

I gamla tider var undervisning och lärande något som uppnåddes genom lärlingsskap: Vi lärde våra barn hur man talar, odlar grödor, snickra skåp eller skräddarsy kläder genom att visa dem hur och genom att hjälpa dem att göra det. Lärlingskapet var redskapet för att överföra den kunskap som krävs för expertis inom områden från måleri och skulptur till medicin och juridik. Det var det naturliga sättet att lära sig. I modern tid har lärlingsskap i stor utsträckning ersatts av formell skolgång, förutom i barns språkinlärning, i vissa aspekter av forskarutbildning och i yrkesutbildning. Vi föreslår en alternativ undervisningsmodell som är tillgänglig inom ramen för det typiska amerikanska klassrummet. Det är en undervisningsmodell som går tillbaka till lärlingsmodellen men innehåller inslag av skolgång. Vi kallar denna modell ”kognitivt lärlingsskap” (Collins, Brown och Newman, 1989).

Här är ett blogginlägg om hur John Tomsett använde sig av artikeln i sin ekonomiklass …

https://johntomsett.com/2019/01/06/this-much-i-know-about-how-to-use-research-evidence-to-improve-both-my-teaching-and-my-students-outcomes/