http://facultycenter.ischool.syr.edu/wp-content/uploads/2012/02/2-sigma.pdf

1984 skrev Benjamin Bloom den här texten som heter The Two Sigma Problem: sökandet efter metoder för gruppinstruktion som är lika effektiva som individuell handledning.

Bloom presenterar fynd som visar att individuell handledning följt av regelbundna tester och feedback resulterade i att den genomsnittliga studenten presterade 2 standardavvikelser (sigma) över genomsnittet i de två kontrollklasserna.  2 standardavvikelser är ungefär 2 hela betygssteg, säg C till A. En enorm förbättring! Gruppen som fått individuell handledning spenderade också mer tid på inlärningsuppgifter och hade av de tre grupperna den mest positiv inställningen i slutet av experimentet. Resultaten refereras fortfarande över 30 år senare eftersom det visade att de flesta studenter har möjlighet att behärska ett visst ämne. Och det berodde på  det sätt de lärde sig, snarare än en inneboende brist på förmåga som hindrade dem från att uppnå målen. Faktum är att 80% av eleverna i konventionell undervisning presterar relativt dåligt jämfört med hur de kunde ha gjort med egen handledning. 

Det här kallas Blooms 2-sigmaproblem eftersom, även om det är idealet, så är handledning i liten grupp eller enskilt ofta är omöjligt på grund av tids- och kostnadsbegränsningar. Texten redovisar olika försök att lösa problemet.