https://arxiv.org/pdf/1802.07068.pdf

Abstrakt:

”Det till stor del dominerande meritokratiska paradigmet av starkt konkurrenskraftiga västerländska kulturer är förankrade i tron att framgång beror främst, om inte exklusivt, på personliga egenskaper som talang, intelligens, färdigheter, smarthet, ansträngningar, vilja, hårt arbete eller risker. Ibland är vi villiga att erkänna att en viss tur också kan spela roll för att uppnå betydande materiell framgång, men det är faktiskt ganska vanligt att underskatta vikten av yttre krafter i enskilda framgångshistorier. Det är väl känt att intelligensen (eller mer allmänt talang och personliga egenskaper) uppvisar en gauss fördelning i befolkningen, medan fördelningen av rikedom – ofta räknad som en proxy för framgång – vanligtvis följer maktens lag (Paretos lag), med en stor majoritet av fattiga människor och ett mycket litet antal miljonärer. En sådan motsättning mellan en normal distribution av ingångsvärden, med en typisk skala (genomsnittlig talang eller intelligens) och skalan invariant distribution av utgångar, antyder att det finns vissa dolda ingredienser i verksamhet bakom scenen.
I detta paper föreslår vi, med hjälp av en mycket enkel agentbaserad modell, att en sådan ingrediens är ren slump. I synnerhet visar vi att om det är sant att någon grad av talang är nödvändig för att lyckas i livet, så är det nästan aldrig de mest begåvade människorna som når de högsta topparna av framgång, då de övervinns av mediokert förnuftiga men tursammare individer.