https://link.springer.com/content/pdf/10.3758%2Fs13423-018-1451-8.pdf

Abstrakt:

”Det dominerande paradigmet för inferens i psykologi är det en test av nollhypotesen som är betydelsefull. Nyligen skakades grunden av detta paradigm av flera anmärkningsvärt felaktiga repliker av försök. En rekommendation för att åtgärda krisen för replikation är att samla in större antal deltagare. Vi hävdar att denna rekommendation saknar en kritisk punkt, vilket är att det ökande urvalet inte kommer att åtgärda psykologins brist på kraftfull mätning, brist på hållbara teorier och modeller, och brist på effektiv experimentell kontroll över felavvikelse. Däremot finns det en lång historia av forskning inom psykologin där små-N-mönster används som behandlar den enskilda deltagaren som replikeringsenhet, som adresserar var och en av dessa misslyckanden, och som ger resultat som är robusta och lätt replikeras. Vi illustrerar egenskaperna hos små-N och large-N mönster med hjälp av ett simulerat paradigm som undersöker strukturen av scenarier för svarstider. Våra simuleringar markerar
hög effekt och inferentiell giltighet av den lilla N-konstruktionen, i motsats till den lägre effekten och inferentiala obestämdheten hos stor-N-designen. Vi argumenterar för att om psykologi ska vara en mogen kvantitativ vetenskap, då är borde dess primära teoretiska syfte vara att undersöka systematiska, funktionella relationer som de manifesteras på individnivå och, om möjligt, använda metoder som är optimerade för att identifiera sådana förhållanden”.